Outils personnels

Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Vous êtes ici : Accueil / Loisirs / Archives / Toerisme / Geschiedenis / Lokale Leven / 20 geguillotineerden in 19 maanden / 20 geguillotineerden in 19 maanden

20 geguillotineerden in 19 maanden

 

Oorlogen en revoluties zijn bevorderlijk voor de intriges van bandieten van allerlei slag. Bij aanvang van de 19de eeuw teisterde een bende Henegouwen, het ging om een groep struikrovers die bekend stond onder de naam «Bende van de Heer en Pérou», naar twee van hun leiders.

Hun misdaden zijn de volgende:

·         2 september 1805, misdadige brandstichting te Deux-Acren

·         26 december 1805, diefstal met inbraak te Ghoy

·         1 januari 1806, diefstal te Sorlordinge

·         5 januari 1806, diefstal op de herberg Sirault (ze keerden er terug op 15 maart)

·         15 januari 1806, diefstallen te Ollignies

·         23 januari 1806, diefstal te Papignies

·         20 februari 1806 breekt de bende in te Gondregnies, bij boer Ghiste, maar deze was samen met zijn zoon aanwezig. Er volgde een vechtpartij, waarna de twee inwonenden voor dood worden achtergelaten. Ze zullen echter ontkomen en kunnen op die manier hun aanvallers beschrijven voor de onderzoekers.

 

 

Op 23 maart wordt Nisolles, een bendelid gearresteerd en hij verklikt zijn handlangers. Er heerste in die tijd een zeer strenge repressie. Vandaar dat wanneer de bende wordt berecht, negen leden ter dood worden veroordeeld (zonder iemand te hebben gedood). De anderen komen er van af met gevangenisstraffen. Nisolles wordt gratie verleend. Op 5 juni 1807 wordt het vonnis uitgevoerd in Bergen. De guillotine stond op de Grote Markt, aan de ingang van de rue d'Havre. De veroordeelden droegen een rood hemd en werden rond de markt geleid, zodat het publiek hen kon bekijken, bij wijze van voorbeeld. Ze werden vervolgens in aanwezigheid van de menigte onthoofd; de executie vond plaats op de middag van een marktdag! Degenen die werden veroordeeld tot gevangenisstraffen, werden tentoongesteld aan de schandpaal van de Grote Markt, en dit gedurende zes uur.

 

Maar wat is het verband met onze streek?

In de nacht van 27 op 28 maart 1807, werd de hoeve van Petit Mohypret (gehucht Longsart) in Seneffe in brand gestoken door François-Joseph Detay, molenaar te Seneffe. Hij werd ter dood veroordeeld en geëxecuteerd in Bergen op 19 september 1807 in de hierboven beschreven omstandigheden.

Op 28 juni 1806 werden de broers Saquin, boeren in Braine-Le-Comte thuis vermoord. Op 22 september 1807 veroordeelt het gerechtshof 4 mannen en een vrouw tot de guillotine. Één van hen heette Michel Descamps (21 jaar) en woonde te Arquennes. Hij werd eveneens publiekelijk terechtgesteld op de markt van Bergen.

Van 1807 tot 1809, over een periode van 19 maanden rollen 20 koppen omwille van criminele activiteiten.

 

De feiten die hier worden beschreven, zijn geïnspireerd door een artikel uit de krant Le Soir onder de titel «Het banditisme in Henegouwen in de vroege 19de eeuw», gepubliceerd op 31 mei, 1963. Het kan worden geraadpleegd in de bibliotheek van Seneffe.

 
Actions sur le document