Outils personnels

Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Vous êtes ici : Accueil / Loisirs / Archives / Toerisme / Geschiedenis / Lokale Leven / De schandpaal van Feluy / De schandpaal van Feluy

De schandpaal van Feluy

Opgravingen op de binnenplaats van het kasteel van Feluy in 1981 brachten een kleine achthoekige granieten steen aan het daglicht. Er kon worden vastgesteld dat het ging om de basis van de schandpaal van het kasteel, bekroond door een standbeeld van een leeuw aangebouwd tot 1982 bij het poortgebouw op de binnenplaats van het kasteel, en vervolgens verplaatst.

Het gaat hier om een interessante gewoonte om op terug te keren.

Tegen het einde van de XIIde eeuw is de schandpaal een houten paal waaraan de veroordeelde wordt vastgebonden met een keurslijf om publiekelijk te worden tentoongesteld. Later wordt de houten paal vervangen door een stenen kolom.

Dit type van straf viel onder de bevoegdheid van het hooggerechtshof en alleen de landsheer had het recht om een schandpaal op te richten. Maar vanaf de XIVde eeuw zou de verdachte de berechting door de rechtbank van de graaf kunnen eisen, en op die manier het hooggerecht omzeilen.

In 1789 schafte de Franse Revolutie de voorrechten van de adel en dus de schandpaal af. Het land werd deel van Frankrijk op 1 oktober 1795, maar de dominantie begint feitelijk na de slag van Fleurus, op 26 juni 1794.

De straf van de schandpaal werd vervangen door het Wetboek van Strafrecht van 1791. De misdaadstraffen werden toen onderverdeeld in twee categorieën: de lijfstraffen en schandstraffen; de vernederende straffen. Deze laatste brachten een maatschappelijke degradatie en keurslijf teweeg. Wat de lijf- en schandstraffen betreft, die leiden tot de dood, deportatie, kettingen, opsluiting en hechtenis. Maar voor het ondergaan van de straf werd de beschuldigde naar een openbaar plein gebracht, vastgemaakt aan een paal op een schavot en gedurende enkele uren aan het publiek blootgesteld. De straf van de schandpaal bestond dus in feite nog wel en goed, zoals vermeld in het artikel over openbare executies waarvan meerdere inwoners van de streek in de tijd van Napoleon het slachtoffer werden.

 

Actions sur le document