Outils personnels

Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Vous êtes ici : Accueil / Loisirs / Archives / Toerisme / Geschiedenis / Lokale Leven / Omer Lion / Omer Lion

Omer Lion

De gemeenteraad van Arquennes van 10 juli 1930 besloot bepaalde straten van de localiteit om te dopen. Dit was vooral het geval voor de rue du Bourgmestre die rue François Deladrière wordt, naar de voormalige burgemeester van de stad overleden op 15 april 1928.

De rue du cimetière werd de rue Omer in eerbetoon aan iemand die, geboren in deze straat, tijdens zijn korte leven heel verdienstelijk is geweest.

Omer Lion werd op 15 april 1861 geboren te Arquennes. Hij ging naar de plaatselijke basisschool en later naar de de Academie van Nijvel om er architectuur en beeldhouwkunst te volgen. Hij begon zijn militaire dienst in juni 1882 in het derde regiment van de artillerie en eindigt zijn dienst in juli 1886 als wachtmeester.

Hij kiest er dan voor om zijn carrière in Congo voort te zetten en solliciteert werk als ambtenaar bij de onafhankelijke staat Congo.

Op 28 november 1886 scheept hij in op de « Vlaanderen » en neemt zijn post in te Boma.

In het begin van 1887 wordt hij overgeplaatst naar Banana als boekhouder. In maart 1888 wordt Lion teruggeroepen naar Boma. Op 26 februari 1889 velt hem een beroerte.

Hij stierf in de bloei van zijn leven (28 jaar), net als zoveel anderen die hebben bijgedragen aan de grootheid van Congo. Dit wordt herinnerd in een brief van de « Souvenir Congolais » van 1930. Het was dus passend om eer te betuigen aan zijn nagedachtenis.

En dit gebeurde.


Actions sur le document