Outils personnels

Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Vous êtes ici : Accueil / Loisirs / Archives / Toerisme / Erfgoed / De kapellen van de streek / De kapellen van de streek

De kapellen van de streek

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Goede Raad

Deze kapel is tegelijk één van de mooiste en minst bekende monumenten uit de streek.
Hoewel ze het jaartal 1648 draagt, bestond ze al veel eerder en werd uitgebreid in 1642. Ze werd gedeeltelijk verwoest tijdens de oorlogen van Louis XIV, tussen 1693 en 1698, en later nogmaals uitgebreid in 1717.
Gerestaureerd in 1925 en geklasseerd op 14 juni 1944, lijkt ze vandaag in goede staat en wordt soms gebruikt voor religieuze ceremonies

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Goede Raad


Er wordt verondersteld dat er een gekadastreerde kapel bestond op dezelfde locatie vanaf de XIIde of XIIIde eeuw. In 1632 besloot Godfried van Bergen om het oude heiligdom te herbouwen, verrijkt met een renaissance gevel en in de vorm van een rechthoekige hoofdbeuk met een koornis met 3 zijden.

Onderin de koornis, verheft zich het monumentale barokke altaar met de datum1672 en de wapens van de Prinsen van Bergen, tot aan het gewelf.


 
 
Een miraculeus standbeeld, gesneden uit één stuk eikenhout, stelt een Madonna met kind voor gezeten op een stoel, met Jezus aan haar rechterhand, en waarbij ze hem in haar linkerhand een tros druiven toont waarvan hij er een plukt. Gerestaureerd in 1876, prijkt zij nu in een nis in gepolijst graniet.
Aan de kapel werd een vierkanten toren van 3 verdiepingen toegevoegd, belendend aan de koornis.

Vele wonderen worden toegeschreven na het aanroepen van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Raad. In november 1629 werd Jérôme Meurée (17 jaar) genezen van zijn handicap in de heup na een novene. In de volgende eeuw herwonnen twee blinden het zicht.
Nog steeds worden hier veel votiefbeeldjes aangeboden uit dankbaarheid door de bedevaarders.
Het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Raad is gewoonlijk op 26 april. Het herdenkt haar miraculeuze verplaatsing op 26 april 1467, op haar feestdag te Scutari in Albanië, toen ze zich zou hebben verplaatst naar Genezzano in Italië. In Arquennes wordt ze echter vereerd op 8 september.

De kapel, nu ontwijd, werd overgenomen door de gemeente Seneffe


Kapel van Onze Lieve Vrouw van de WegDeze kapel is gelegen langs de rijksweg 27, op de steenweg van Motte Baraffe. Het is een eenvoudige nis ingevoegd in het rode bakstenen metselwerk. Er troont een standbeeld van de Maagd; aan de andere kant van de deur bevindt zich een kleine lantaarn. 
 
 
Actions sur le document