Outils personnels

Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Vous êtes ici : Accueil / Loisirs / Archives / Toerisme / Erfgoed / De kastelen van de streek / De kastelen van de streek

De kastelen van de streek

  De streek van Seneffe is zeer rijk aan kastelen. De meeste ervan zijn echter eigendom van particulieren en zijn niet toegankelijk, behalve bij zeldzame gelegenheden.
Het meest bekende, en het enige dat publiek toegankelijk is, is het kasteel van Seneffe, nu gerestaureerd en verbouwd tot Het Museum van Edelsmeedkunst van de Franse Gemeenschap in België. Maar de andere zijn eveneens de moeite waard om er een kijkje te nemen, zowel voor hun architectuur als voor hun tuinen.


Het Kasteel van Seneffe


   

 
 

Gebouwd van 1763 tot 1768 door architect Laurent-Benoît Dewez voor Julien Depestre, verrijkte zakenman die graaf werd van Seneffe en Turnhout in 1767, is dit gebouw een juweeltje dat vandaag het Museum van Edelsmeedkunst van de Franse Gemeenschap in België herbergt.

De gevel van het huis, in neo-klassieke stijl, werd gebouwd in blauwe hardsteen van Feluy en Ecaussinnes. Het wordt geflankeerd door twee lange Palladiaanse galerijen met Ionische zuilen, die beelden en antiek gebeeldhouwde vazen bevatten van Laurent Tamine, en die respectievelijk toegang geven tot een kapel en een portierswoning.

De binnenplaats is omsloten door een smeedijzeren hek dat steunt op twee voetstukken die leeuwen gebeeldhouwd door Dubois dragen.

Het kleine theater, een perfect voorbeeld van de neo-Palladiaanse architectuur uit de tweede helft van de XVIIIde eeuw is een ontvangstplaats voor concerten, toneelstukken en tentoonstellingen. De oranjerie, ooit bedoeld om sinaasappelbomen onder te brengen die de binnenplaats en de directe omgeving van het kasteel versierden tijdens de zomer, doet nu dienst als een zaal voor concerten, werkcolleges, conferenties of recepties.

De "tuin met de drie terrassen" strekt zich uit van de galerij aan de rechterkant tot aan de omheining van het landgoed. Het park, deels aangelegd in Franse en gedeeltelijk in Engelse stijl, strekt zich uit over 22 hectare; het omvat een grote centrale vijver en een meertje versierd met een romantisch eiland dat kan worden bereikt via een gewelfde smeedijzeren voetgangersbrug.

 
 
   
Het Kasteel La Rocq


Dit kasteel is gelegen aan de hoge oever van het kanaal, aan de kant van Arquennes, goed gecamoufleerd in een bos.

Van het originele complex uit 1390, gebouwd door Wauthier de Bousie blijft alleen de vierkante toren over die uitreikt boven het portaal.

De andere gebouwen werden herbouwd in de 16de en 18de eeuw
 

Het kasteel is nu een privé-eigendom, dat alleen kan alleen worden bezocht tijdens één van de vele recepties die er worden georganiseerd. Toch is het mogelijk om er een glimp van op te vangen vanaf de oprit (mits toestemming) of vanaf de andere kant van het kanaal.

Het kasteel, dat eigendom zou zijn geweest van Nicolas Rolin, kanselier van Bourgogne, is omgeven door slotgrachten vanwaar de receptiezalen te zien zijn. Het hoofdgebouw is een harmonieus geheel doorboord met 3 rijen vensters met traliewerk.Het Kasteel van Feluy


De oude burcht, omringd door zijn vijver en slotgrachten is het werk van Eustache de Bousie.

Een opmerkelijk rond torenportaal, eertijds gepasseerd via een ophaalbrug en daterend uit de XIIIde eeuw, werd gebouwd aan de ingang naar het kasteel; aan zijn linkerkant staat een versterkte vesting uit de XVde eeuw.

Het oorspronkelijke gebouw, waarvan de gevel overblijft afkomstig van de voormalige afsluiting, werd verwoest in de XVIIIde eeuw op bevel van de gravin van Blois, kannunikes van Nijvel en vervangen door de klassieke woning die tot vandaag bestaat.
 

De ernst van het geheel wordt gecompenseerd door een loggia die uitziet op een ganzenvijver en een prachtige pier.

Het kasteel werd gerestaureerd en gerenoveerd in 1940, en meer recentelijk door de huidige eigenaars.Het Kasteel van Trichon

Dit kasteel werd aangepast tot buitenverblijf. Op de rechtervleugel staat een merkwaardig Japans torentje, gedomineerd door een windhaan in de vorm van een draak. Men kan ook de kogelgaten uit de revolutie van 1830 waarnemen.
 

Het "kasteel" Scaron


Het gaat eigenlijk om een oud klooster dat ooit werd bewoond door monniken van de orde van de trappisten en door de karmelietessen van Epernay.Het Kasteel van Miremont


Eigendom van de familie Lalieux, werd dit gebouw opgetrokken in de XIXde eeuw in een stijl geïnspireerd door de middeleeuwen en de renaissance.
Het richt zich op aan de rand van het dorp Feluy, in de richting van Ecaussinnes, enigszins buiten het centrum en onder de bescherming van het gebladerte.
 


Het Kasteel van Scrawelle


Daterend uit het midden de XIXde eeuw, is het kasteel van Scrawelle een verzamelde architecturale bezienswaardigheid, van Moorse inspiratie.

Het heeft een park van drie en een halve hectare, die een dendrologische* verzameling bevat die een twaalftal jaar geleden werd gestart. Ongeveer 600 soorten of variëteiten worden hier bijeen gebracht, voornamelijk magnolia's en dennenbomen. De Amerikaanse zwarte eik is ook goed vertegenwoordigd.

Kasteel van Scrawelle,
61 avenue de la Motte Baraffe
7180 - Seneffe
Tel - Fax : 064/54 13 92
Gsm : 0476/21 24 23
E-mail : dGRsbWJAc2t5bmV0LmJl
Site : www.parcs-jardins.be/scrawelle/index.html


 
 

Openingsdagen en -uren
Persoonlijke bezoeken: van 1 mei tot 31 oktober, alleen op afspraak.
Groepen : van 1 mei tot 31 oktober, alleen op afspraak.


 


Het Kasteel van Familleureux


Dit is een moderne constructie die talloze keren werd herbouwd.
Deze geklasseerde site behoorde tot de familie van dezelfde naam.


 
 


Het Kasteel van Buisseret


Versterkt in de middeleeuwen, werd het eerste kasteel vervangen door een moderne constructie.
In mei 1945 heeft een enorme brand het hele dak vernield, inclusief het prachtige houtwerk en het trappenhuis. Het kasteel kon echter worden gered dankzij de inzet van de bewoners, de brandweer van La Louvière en de Amerikaanse en Duitse gevangenen die aanwezig waren


 
 

* Dendrologie: wetenschap die zich bezighoudt met de systematiek van bomen.

   
Actions sur le document